Mat

På Dalby Hage serveras egenlagad husmanskost med inspiration från andra länder. Vi anser att bra mat är mat som tillagas med kärlek och omtanke kring vår miljö och barnen som ska äta den.

Förskolans matpolicy

Råvarorna köps in med önskan om färska, näringsrika, giftfria och säkra livsmedel. Varorna bör vara producerade med omtanke om både miljö, djur och människor. Därför köper vi livsmedel som är producerade i Sverige, gärna i vårt eget närområde och ekologiskt odlade. Till importerade livsmedel så som bananer väljer vi rättvisemärkta och ekologiska produkter så långt det går. Mer information finns i Dalby Hages matpolicy.

Måltider

I förskolans kök tillagas maten från grunden av vår egen kock Amanda. Hon serverar oss:

Frukost som består av antingen gröt eller fil och müsli. Till detta serveras hårt bröd eller mjukt, ofta hembakat, bröd med pålägg och grönsaker.

Lunch som består av husmanskost och serveras grönsaker, sallader och röror. Våra måltider utgår från säsong och finner dessutom inspiration från andra länder och våra olika svenska landskap och traditioner.

Mellanmål som består av hårt bröd eller mjukt hembakat bröd med pålägg, grönsaker och frukt. Vi får ofta smoothie eller alternativ som matmuffins, bananpannkaka, pizzabullar, gröt osv.

Till våra måltider serverar vi ekologisk närproducerad mjölk eller vatten. En gång i månaden ställer vi till med fest för att fira de barn som fyllt år och får då lite festligare mat, ofta baserat på månadsfestens tema.

Matlådor

Sedan hösten 2015 tas överbliven mat från luncherna om hand av vår kock och blir frysta matlådor som föräldrar kan köpa. Rutinen har blivit uppmärksammad i flera medier och rönt mycket uppskattning, bland annat i Aftonbladet, UNT och i SVT med både artikel och TV-inslag. Se även rutin för köp av matlåda.

Lämna ett svar